Høstferie på Mandal museum – Ballastbrygga

Bilde fra utstillingen hos Ballastbrygga industrihistoriske senter i Mandal.

Åpent hele høstferien på Ballastbrygga. Har du enda ikke sett vår nye utstilling om industri i Mandal, har du en ny mulighet i høstferien. Velkommen!

Høstferieaktiviteter på Ballastbrygga 2.–8. oktober kl. 11–15
Omvisning i utstillinga kl. 11 og 14
Lær å lage hoppetau kl. 12

Priser: Voksne kr 70. Barn gratis.
Hoppetau kr 80,-.

Besøksadresse: Ballastbrygga industrihistoriske senter: Nordre Banegate 36, Mandal.

Industribyen Mandal

Utstillinga «Industribyen Mandal» forteller om en sammensatt industri i en liten by med mange gründere og stor kreativitet. I utstillinga er det tekst og bilder, men også film og lyttestasjoner. Både barn og voksne kan sveive i gang en maskin med håndkraft og teste hvordan blokker med flere trinser gjør en løftejobb enklere.

Fra utstillinga «Industribyen Mandal».
Hoppetau på et industrisenter?

En av Norges eldste bedrifter med kontinuerlig drift ligger like bak Ballastbrygga, Mandals AS, eller Mandals Reberbane som den opprinnelig het. Da denne ble etablert i 1775 var det for å produsere tau, særlig til de mange seilskuter som lå til reparasjon på verftet på Gismerøya. Repene ble produsert, eller slått, med enkle, hånddrevne maskiner. Vi bruker samme prinsipp til å produsere tau på en hånddreven snortvinner. Med et håndtak i hver ende blir dette gode hoppetau!

Hoppetau i ull, hamp og jute, med håndtak lagd av garnspoler i papp.
Snortvinner vi skal bruke ble opprinnelig brukt til å lage snorer til møbler, gardiner m.m. – i en possement-fabrikk i Oslo.

Resepsjonsdisken på Ballastbrygga kommer fra Mandals reperbane, men fra en annen del av produksjonen deres. Det er en rundvevstol som ble utvikla av bedriften på 1930-tallet, til å veve brannslanger på.

Rundvevstol og vever i sitt rette element på Mandals Reberbane.

På Ballastbrygga forteller vi om industrien, på Sjølingstad ER industrien fortsatt. Den levende museumsfabrikken Sjølingstad Uldvarefabrik har også åpent flere dager i oktober! Les om tilbudet ved Sjølingstad Uldvarefabrik her.