Historisk juletreutstilling i Rådhuskvartalet julen 2021

Juletre i Rådhuskvartalet

Velkommen til en stemningsfull utstilling inne i Rådhuset i Kristiansand fra 27. november til 22. desember 2021. Opplev en historisk utstilling av juletrær med pynt og historie fra ulike perioder.

I samarbeid med Kristiansand kommune inviterer vi igjen til historisk juletreutstilling i Rådhuskvartalet i adventstida. Det blir åtte historisk pyntede juletrær: Tre trær med bidrag fra barnehager i Kristiansand, to butikkpyntede trær med trender 2021 og Blå Kors gavetre.

Juletre i Rådhuskvartalet

Åpningstider julen 2021

Lørdag 27. november – onsdag 22. desember:
Mandag – fredag: 08 – 15.30
Tirsdag og torsdag (fram til 16. desember): Kveldsåpent fram til 21.00
Lørdag 27. november: 12 – 18 (åpning kl. 13; omvisninger)
Søndag 28. november: 14 – 18
Lørdag 11. desember: 12 – 18
Søndag 12. desember: 14 – 18 (omvisning kl. 15, 16 og 17)

Utstillingen er et gratis tilbud! Velkommen til en hyggelig førjulsopplevelse!

Historisk pyntede juletrær

Det første er et grantre pyntet slik den skotske 17-åringen Robert A. H. Dahl beskrev det i sin reisedagbok fra Kristiansand i 1841. Det er den eldste kilden til et juletre fra Kristiansand, og den ble oppdaget da Vest-Agder-museet fikk tilgang til dagboken. Videre finner vi et furutre pyntet etter oppskrift fra Gustava Kielland rundt 1840, slik hun har beskrevet det i sine “Erindringer fra mitt liv”. Så presenterer vi et grantre fra tiden rundt 1900, der tradisjonell og hjemmelaget papirpynt og kaker går sammen med nyere og fabrikkprodusert glasspynt, supplert med glitter, englehår og norske flagg.

Videre finner vi et lite tre satt sammen av et kosteskaft og einergreiner og et sjømannstre, som bare er noen kvister med grønne papirstrimler. Det mest pyntede treet er “det amerikanske”, et kunstig juletre som bugner av skinnende pynt i grønt, rødt og gull.

Juletre i Rådhuskvartalet

Amerikanskinspirert juletre. Foto: Linh Nguyet Nguyen.

Juletre etter krigen

Nytt av året er et tre fra tidlig etterkrigstid. Det er fotograf Dagfinn Pettersens juletre fra Kristiansand, ca. 1950. Vest-Agder-museet forvalter fotosamlingen etter Pettersen. Han har tatt en rekke bilder av juletreet i stua hjemme like etter krigen, og det er kanskje ikke tilfeldig – etter lange fem år med krig og ufrihet – at treet er mettet med norske flagg. Familien hadde også elektriske lys på treet. Selv om de elektriske juletrelysene hadde vært i handelen tidligere på 1900-tallet, var det først rundt 1940-50 at de ble vanlige hos folk flest. Vi ser også englehår, kulørte kuler og glassfugler i toppen av treet. I etterkrigstiden økte masseproduksjonen av julepynt betraktelig, men fremdeles er de flettede kurvene en gjenganger på trærne.

Gammelt juletre
Foto: Dagfinn Pettersen

Barnehagenes og butikkenes juletrær 2021

Det vil også være trær som er pyntet i ulike 2021-stiler. Tre barnehager fra Kristiansand, Rakkerungan barnehage på Hånes, Torvmoen barnehage i Søgne og Refshalen Gårdbarnehage på Tveit har laget flott julepynt med omtanke bak.

To butikker, Clas Ohlson og Upstairs, viser pyntetrender i 2021.

Blå Kors-treet plassert sentralt i utstillingen. Her kan du gi en gave til noen som trenger det og bidra til å skape en god jul for alle.

Omvisninger 2021

På åpningsdagen (kl. 13 – 18) og søndag 12. desember (kl. 15, 16 og 17) vil historiker og utstillingsansvarlig, Gunhild Aaby, holde omvisninger i utstillingen. Varighet: 20 minutter.