Historisk juletreutstilling i Kristiansand 2022

Oversikt over juletrær i utstillingen i Rådhuskvartalet i Kristiansand 2021

Velkommen til en stemningsfull utstilling i Rådhuskvartalet i Kristiansand fra 26. november til 21. desember 2022. Vi viser juletrær med pynt og historie fra ulike perioder. I år skal vi også stifte bekjentskap med ukrainsk jul.

Tradisjonen tro inviterer vi, i samarbeid med Kristiansand kommune, til historisk juletreutstilling i Rådhuskvartalet i adventstida. Det blir åtte historisk pyntede juletrær, tre trær med bidrag fra barnehager i Kristiansand, to butikkpyntede trær som viser trender 2022 samt Blå Kors’ gavetre. Nytt av året er et samarbeid med Ukrainsk organisasjon i Agder om et juletre pyntet etter ukrainske tradisjoner.

Juletre med flettede kurver og flagg.

Åpningstider 2022

Lørdag 26. november – onsdag 21. desember 2022:
Lørdag 26. november: 12 – 18 (åpning kl. 12; omvisninger)
Mandag, onsdag, fredag: 08 – 15.30
Tirsdag og torsdag (fram til 17. desember): Kveldsåpent fram til 21.00
Lørdag–søndag: 14 – 18

Utstillingen er et gratis tilbud! Velkommen til en hyggelig førjulsopplevelse!

Utstillingsåpning lørdag 26. november 2022 kl. 12.00:

Introduksjon til utstillingen v/historiker og utstillingsansvarlig Gunhild Aaby, innlegg om ukrainske juletradisjoner v/ styreleder for Ukrainsk organisasjon i Agder, Olena Vorontsova m.fl. og åpningstale ved ordfører Jan Oddvar Skisland. Deretter blir det omvisning i utstillingen.

Didukh – en gammel ukrainsk juletradisjon

Den mest særpregete ukrainske julepynten er didukh, en dekorert oppsats laget av halm og kornaks. Didukh er en eldgammel og viktig ukrainsk tradisjon, mettet med symbolikk. Ukrainere er en nasjon av bønder, og didukhen skulle symbolisere en god avling og gode familieforhold.

Julepynten Didukh, en pyntet halmoppsats fra Ukraina
Didukh, en dekorert oppsats laget av halm og kornaks, er en viktig ukrainsk juletradisjon med stor symbolverdi. Foto via Ukrainsk organisasjon i Agder.

Tradisjonen med å dekorere didukhen, og senere også juletreet, med honningkaker, har røtter langt tilbake i tid. Det ble laget ulike ornamenter med sin egen, spesielle symbolikk, fylt med gode ønsker for det nye året. Hvete symboliserte velstand og avling. Stjerner symboliserte håp, lys og gjenfødelse. Solsikker symboliserte suksess. Valmuer og trær symboliserte et langt liv, og nøtter symboliserte velvære.

Detalj av pyntet ukrainsk didukh med epler og kaker
Som en overraskelse for barna ble det også ofte festet lyse bånd, vokslys, malte kjegler og eikenøtter, godteri, nøtter i folie, epler og andre delikatesser på treet. Foto via Ukrainsk organisasjon i Agder.

Ukrainsk organisasjon i Agder er med i årets utstilling. De vil pynte et juletre og en didukh på tradisjonelt, ukrainsk vis.

Festkledd ukrainsk familie samlet til julemåltid med didukh på bordet og ikoner på veggen.
Festbord dekket med mat, drikke og didukh. Foto via Ukrainsk organisasjon i Agder.

Historisk pyntede juletrær

I den historiske, norske delen av utstillingen viser vi et grantre pyntet slik den skotske 17-åringen Robert A. H. Dahl beskrev det i sin reisedagbok fra Kristiansand i 1841. Det er den eldste kilden til et juletre fra Kristiansand, og den ble oppdaget da Vest-Agder-museet fikk tilgang til dagboken.

Videre finner vi et furutre pyntet etter oppskrift fra Gustava Kielland rundt 1840, slik hun har beskrevet det i sine “Erindringer fra mitt liv”.

Så presenterer vi et grantre fra tiden rundt 1900, der tradisjonell og hjemmelaget papirpynt og kaker går sammen med nyere og fabrikkprodusert glasspynt, supplert med glitter, englehår og norske flagg.

Vi har også pyntet et tre etter et bilde tatt av fotograf Dagfinn Pettersens juletre i Kristiansand, ca. 1950. Vest-Agder-museet forvalter fotosamlingen etter Pettersen. Han har tatt en rekke bilder av juletreet i stua hjemme like etter krigen, og det er kanskje ikke tilfeldig – etter lange fem år med krig og ufrihet – at treet er mettet med norske flagg.

Juletre med mange norske flagg ca. 1950. Foto Dagfinn Pettersen.
Juletre med norske flagg ca. 1950. Foto Dagfinn Pettersen.
Pyntede juletrær i utstillingen, 1950 , 1900 og amerikansk.
Til venstre: Dagfinn Pettersens juletre, ca. 1950. Til høyre: Juletre fra århundreskiftet 1900. I bakgrunnen sees et tre inspirert av amerikanske juletradisjoner. Foto: Gunhild Aaby, Vest-Agder-museet.

Utstillingen viser også et lite tre satt sammen av et kosteskaft og einergreiner og et sjømannstre, som bare er noen kvister med grønne papirstrimler. Det mest pyntede treet er “det amerikanske”, et kunstig juletre som bugner av skinnende pynt i grønt, rødt og gull.

Amerikainspirert juletre.
Detalj fra det amerikansk-inspirerte juletreet. Foto: Linh Nguyet Nguyen.

Barnehagenes og butikkenes juletrær 2022

Det vil også være trær som er pyntet i ulike 2022-stiler. Tre barnehager fra Kristiansand har blitt trukket ut til å pynte hvert sitt tre. Det er Odderøya kulturbarnehage med «Gjenbrukstreet», Lund barnehage med «Engletreet» og Havåsen barnehage med temaet bærekraft og treet «Deilig er jorden».

To butikker, Clas Ohlson og Upstairs, viser pyntetrender i 2022.

Blå Kors-treet er plassert sentralt i utstillingen. Her kan du gi en gave til noen som trenger det og bidra til å skape en god jul for alle.

Publikumskåring: Årets fineste juletre

Vi stilte spørsmålet «Hvilket juletre liker du best?» under årets historiske juletreutstilling i Kristiansand. Det ukrainske juletreet vant med 88 stemmer, tett fulgt av det Amerika-inspirerte treet med 85 stemmer. Lund barnehages «Engletre» fikk 66 stemmer på tredjeplass.

Ukrainsk juletre, Rådhuskvartalet Kristiansand 2022.
Ukrainsk juletre, Rådhuskvartalet Kristiansand 2022.

Tusen takk til Ukrainsk Organisasjon i Agder som pyntet treet og hjalp oss med informasjon om juletradisjoner i Ukraina. Også takk til Kristiansand kommune som tilrettelegger for utstillingen i Rådhuskvartalet.

2849 mennesker har besøkt utstillingen i perioden 26. november til 22. desember. Til sammen har 491 gjester stemt på sitt favorittjuletre. Alle de 16 utstilte trærne fikk stemmer. Vinner av årskort er kontaktet på epost.