Grindbyggkurs i Stavverk

06. oktober kl 17:00 | Tingvatn fornminnepark og besøkssenter

Bli med på to helgers kurs med Hans Petter Musum hvor vi setter opp et smiebygg i tradisjonelt stegeverk.

Stavverk, (her under stegeverk) eldste byggeteknikk i tre, opprinnelig basert på bærende, jordgravde stolper eller staver, med mellomrommene utfylt av stående, lettere planker. Til bæring av taket var det også anbrakt frittstående staver inne i rommet. I forbindelse med stavkirkene ble teknikken utviklet til å omfatte avstivninger, slik at nedgraving av stavene og derav følgende råte ble unngått. For vanlig husbygging ble stavverk forlatt i vikingtiden, til fordel for det mer solide og lunere laftverk. Konstruksjoner av stavverkkarakter ble beholdt i grindbygg og i forbindelse med den sval som gjerne ble lagt utenpå stuehus og loft.

Det er en veldig godt innarbeidet rekkefølge og merke-/måleprosess i tradisjonen for hvordan grindbyggene bygges. Det er i hovedsak dette vi skal gå inn i på kurset. Nøkkelen ligger i å forstå selve arbeidsprosessen. Vi skal også se nærere på ulike tradisjonelle håndverktøy og hvordan de brukes og slipes.
Ta gjerne med egne verktøy slik som håndsag, tappjern, øks, kniv, klubbe, snekkerbile, og måle/merkeutstyr. Vernesko og hjelm til reisingen av bygget.

Påmelding: https://www.eventbrite.com/e/grindbyggkurs-i-stavverk-tickets-37833871127?aff=es2

Sted: Tingvatn, Hægebostad
Tid: To helger 6-8.oktober og 13-15.oktober. Fredag kl 17-20, lørdag kl. 09 og søndag kl. 09. Slutttidspunktet vil variere etter arbeidets fremløp.
Kursholder: Hans Petter Musum
Pris: 1500 kr (inkluderer kaffe og mat). Bindenede påmelding. Ved ikke oppmøtt, blir ikke deltageravgift refundert.
Kurset holdes av Vest-Agder-museet og Tingvatn Fornminnepark.
Antall deltakere: 10 stk.