Fortellinger fra Flekkefjord – lokalhistorisk utstilling

Endelig får Flekkefjord sin egen lokalhistoriske utstilling! Førjulsgaven åpnet i Sjøbuene på museet 11. desember 2021.

Den nye utstillingen viser glimt fra Flekkefjords historie fra de tidligste tider og fram til i dag, med vekt på de siste 200 årene.

Utstillingen består av:

36 montere med gjenstander, krok for visning av filmer med ulikt historisk innhold, ti snakkende hoder som forteller sin historie, flere småskjermer med bildehistorier, lydfortellinger, luktbokser, prosjektet «tidskapselen», der dagens flekkefjæringer kommer til orde og en liten barnetunnel for de minste utstillingsbesøkende. I tillegg kommer tekst og bilder på vegg.

Vi gjør små dykk ned i historien gjennom møter med enkeltmennesker, gamle og unge, rike og fattige, fra den store sildetida 1826-1837, i handels- og industribyen gjennom vekst og stagnasjon, i krig og fred og inn i vår egen tid, der folks egne minner glir inn i fortellingen.

Utstillingens tidslinje inneholder tekst og bilder, 32 gjenstandsmontere, fire skjermer for bildevisninger, lukt- og lyttestasjoner. Foto: Gunhild Aaby.

Snakkende hoder

Sentralt i utstillingen, inne i et åttekantet rom, møter vi ti «snakkende hoder», som viser seg på digitale skjermer.

Her møter vi lille «Kristine», som opplever sildetida rundt 1830 på nært hold og selveste garverigründeren Anders Beer. Jordmor Sare Pedersen, bondekona «Karen» fra Bakke på bytur og en garveriarbeider forteller om det de er opptatt av. Krigsseiler Bent Thorsen ser tilbake på sine dramatiske opplevelser under krigen. Bedriftseier Alma Wadel dukker opp på 1950-tallet, og «Kjell Olsen» står klar til å dra ut i Nordsjøen i 1980. «Emma», 12 år, deler sine tanker om hvordan det er å vokse opp i Flekkefjord i 2020, og en anonym stemme forteller om hvordan det er å være fattig i Flekkefjord i 2021.

Ei jente fra 1830 og krigsseiler Bent Thorsen er to av de «snakkende hodene» i utstillingen. Foto: New Man’s Land.

Flekkefjord med tiden: Fortid – nåtid – framtid

Utstillingen omhandler ikke bare fortiden, men involverer også mennesker som lever i Flekkefjord i dag. Gjennom prosjektet «Fortid – nåtid – framtid», støttet av Kulturrådet, har museumsformidler Birgit Gautschi invitert flekkefjæringer i alle aldere til å reflektere over «sin tid» – fortid, nåtid og framtid – i Flekkefjord. Materialet vil samles i en tidskapsel i utstillingen og åpnes under Flekkefjords 200-årsjubileum i 2042.

Digitale postkort

Mye av innholdet i det forholdsvis lille utstillingsrommet er digitalt. Det er skjermer med bilder fra Hidra og Sira, om sild, Draco og gatene i byen på 1800-tallet. Det er historien om Flekkefjord-syndromet, Fjellparkfestivalen og kajakklubben. Med mer. Og mer kan det bli, for fortellingene om Flekkefjord er mange, og folk inviteres til å supplere med sine bildehistorier.

Den 250 år gamle «Julegeita fra Sunde» er selvsagt på plass i utstillingen.