Førjulsnytt fra de vise i Østerland

Forrige oppdatering fra øst ble gitt muntlig under fellessamlinga på Sjølingstad, så dette blir ei oppdatering på hva som har skjedd den snaue måneden som har gått siden den tid.

Oppgavene har vært mange og varierte på museene. På Kristiansand museum arbeides det mye på tvers med fagseksjonen, særlig innenfor bygningsvernet, for ikke å snakke om arbeidet som gjøres med registrering av samlingene våre. Dette har Kathrin allerede skrevet om i sin oppdatering.

Innleggets overskrift har klare referanser til jula. Det som virkelig har tatt mye av arbeidstida til oss alle de siste ukene er de to julearrangementene våre. “Julepyntet Gimle Gård” ble arrangert i samarbeid med Naturmuseet 23. november. I forkant av arrangementet var det satt av en dag med felles rengjøring, pussing av edle metaller, pizzaspising og julepynting. Dette var en sosial og effektiv måte å klargjøre lystgården til jul på! Til tross for regnvær hele dagen var det riktig travelt for oss åtte som var stasjonert i tidsriktige klær rundt om i huset. De besøkende får vandre på egenhånd denne ene dagen i året, og blir møtt av historiefortellere som skal representere både tjenerskap og herskapsfolk. Over 870 besøkende var innom huset, og både store og små lot seg fascinere av overklasselivets mange fasetter.

Gimlejul2014, 04, herskap og tjenere

Birgitte, Nga, Endre, Morten, Eva, Mari og Tonje (Foto: Knut, forteller)

De samme ansatte, pluss enda flere til, rakk snaut å få av seg kjoler og busseruller før friluftsmuseet stod for tur til julepynting. Søndag 30. november gikk “Førjulshygge” av stabelen på Kristiansand museum. Alle ansatte bidro til å få dette i havn, og oppgavene var mange. Rekordmange utstillere (over 50) var påmeldt og alle museets boder, stoler og bord måtte klargjøres. Hjemmelagde grangirlander og lys pynter uteområdet, bodene monteres, veiene gruses, husene pyntes med juletre og gaver, det lages lefsedeiger, ryddes, vaskes, handles og ordnes! Mellom kl. 12 og 16 denne søndagen hadde vi besøk av over 2400 store og små! Besøket var over all forventing. Dessverre ble matkøene lange, og etter hvert gikk vi også tomt for både grøt og pølser. Matmangel kan for så vidt forankres historisk, men neste år må vi nok ta i litt mer i når vi bestiller mat.

 Førjulshygge2014, 11, full Bygade

Tett trafikk

Førjulshygge2014, 15, nissebesøk

Mange forventningsfulle barn da nissene kom til tunet

 Førjulshygge2014, 04, Tonje i nr.16

Frua i nr. 16 lurte fælt på hva dette var for et folkeliv

Førjulshygge2014, 02, vindusrestaurering

Christoffer og Vegard restaurerte vinduer og kom i snakk med mange interesserte besøkende

Tradisjon tro har barnehager og skoleklasser fått tilbud om julevandringer på Kristiansand museum også dette året.  Torsdag 4. desember vandra grupper av skoleelever mellom fem kulturhistoriske juleposter. Tonje fortalte om jula på landet i årestua, de møtte Agnete i byfjøset og fikk høre julefortellinger, Tale bakte lefser på Krambod-kjøkkenet, Mari fortalte om borgerskapets jul i Krambodens finstue og undertegnede representerte de fattige i Arbeiderboligen.

LefsebakingTale baker, smaksprøver blir det også!

På Kristiansand kanonmuseum har ikke jula helt kommet ennå. Der konsentrerer vi oss enn så lenge om litt tyngre saker. Blant annet har vi fått flere presseoppslag om tilstanden til kanonen. Det er store skader på både stål og betong og Vest-Agder-museet har den siste tida hatt en tett dialog med Nasjonale Festningsverk angående midler til tiltak på betongen, og Forsvarsmuseet som eier av kanonen. Alle parter møttes på Møvig mandag 1. desember. Dette var et første dialogmøte mellom oss tre, samt styreleder i stiftelsen. Forsvarsmuseets direktør fikk sett skadene med egne øyner og overleverte tilstandsrapporten for kanonen til Vest-Agder-museet og NFV. Det er avtalt nytt møte med partene i januar for å legge en mer konkret plan for arbeidet. Forsvarsmuseets direktør Anne Bergh er nytilsatt og tross bekymring for kanonens tilstand ble hun tydelig fascinert av anleggets unike karakter. Hun syns virkelig det var internasjonal klasse over dette, og var enig i at publikumsfasiliteter måtte komme på plass for å legge grunnlag for økt besøk.

Direktøren kjører kanonen

Arild og Øyvind (mangeårig mekaniker på dugnad på Møvig) sørger for kjøring av kanonen. Direktør Bergh likte dette (og det gjorde direktør Olsen og regionleder Sørensen også)

Kristiansand kanonmuseums eierstiftelse har i flere år arbeidet for å revitalisere ammunisjonsjernbanen på Møvig. Styrelederen har fått tilsagn på deler av den nødvendige summen, og har akkurat i disse dager også fått lovnad om midler fra Kristiansand kommune. Prosjektet drives fram av stiftelsen, men om det realiseres vil det utgjøre en stor attraksjon for Kristiansand kanonmuseum.

Ammunisjonsjernbane

Vil dette utstyret komme på skinner med publikumsvennlige vogner snart?

Dette var noen ganske få høydepunkter fra region østs gjøremål de siste ukene. På vegne av de tre avdelingene jeg styrer vil jeg ønske alle våre kollegaer i alle våre regionen en fortsatt god adventstid og ei alle tiders jul – når den tid kommer!

– Birgitte

Vennligst vent, men vi laster produkter...