En kvinne blant mange menn

I vår mottok Vest-Agder museet en større samling militære uniformer og andre militære effekter som Vest-Agder fylkeskommune har kjøpt av Bjørn Furuborg. Uniformene er fra slutten av 1800-tallet og opp til 1990-tallet. Blant de 77 uniformene som er del av Furuborg-samlingen ved museet finnes det kun en kvinneuniform.

Dette er en uniform fra Norges Lotteforbund. Uniformen består av jakke, skjørt, belte og hatt. Alt i fin, lys grå ull. På venstre arm er emblemet til foreningen med forkortelsen «NLF» og et merke hvor det står «Kristiansand» sydd fast. Over venstre brystlomme sitter en nål med logoen til NLF.

VAMF217e  VAMF217d

Foreningen het opprinnelig Norske Kvinners Frivillige Verneplikt og ble stiftet 19.mars 1928 etter modell av den finske Lotta Svärd foreningen. Initiativtaker og foreningens første leder var den tidligere rektoren Jacobine Ulrica Rye. De første årene bistod foreningen Forsvaret med sanitet, forpleining og pengeinnsamling.

Foreningen fortsatte sitt arbeid til begynnelsen av 1943 da den ble oppløst på ordre av makthaverne. I 1945 gjenopptok forbundet sitt arbeidet og foreningen skiftet navn til Norges Lotteforbund. I dag har Lotteforbundet arbeidsoppgaver innenfor sanitet, forpleining, samband, stabsoppgaver og transport.

Den første drakten kom i 1931 og var en kopi av den finske. Dette var en kjole av grå vadmel med smale røde kanter (passepoilere). Den egnet seg best til vinterbruk. Om sommeren skulle man bruke en vaskekjole i samme farge. Drakten skulle helst brukes til pent, som ved møter, kurs og lignende, mens vaskekjolen ble regnet som arbeidsplagg. Det var ikke tillat å bruke smykker til drakten med unntagelse av forlovelses- og giftering, samt armbåndsur. Skoene skulle være sorte med lav eller mellomhøy hæl. Til parade skulle det brukes hvite hansker eller vanter.

I forbindelse med navnendringen i 1945 kom det nye drakter. Disse draktene var i bruk frem til 1960. Det er denne type drakt museet har fått i sin samling. Til drakten hører det også skjorte og lyseblått slips. Drakten har tilhørt formann i Agder krets.

Kilder:

  • Astrid Skår, 70 år for hjem og fedreland. Lottene. Norges Lotteforbund, Oslo 1998
  • www.nlf.no