D/S Hestmanden under Arendalsuka 2017

5000 besøkende var om bord i D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum under Arendalsuka 2017! De fleste kom for å se skipet og den fortsatt ferske krigsseilerutstillingen. Men skipet kunne også by på politiske debatter og konserter.

D/S Hestmanden og slepebåten Tug Frier underveis til Arendal. Foto: Svein Vik Såghus.

Forberedelsene startet lenge før. Utstillingene var kommet på plass til åpningen av krigsseilermuseet den 26. juni, men det var også et klart mål at skipet skulle ankomme Arendal for egen maskin. Maskinistene jobbet som besatt hele juni og juli for å få det til, og drøye to uker før avgang fikk de maskinen i gang. Det er over femti år siden sist stemplene var i bevegelse og fikk aksling og propell med på dansen. Men fart langs kysten krever også en stemplet godkjenning fra Sjøfartsdirektoratet, og til det strakk ikke tiden til. Hestmanden gikk til Arendal med maskinen i gang, men stroppen til slepebåten ble beholdt.

D/S Hestmanden bukserer i havna i Arendal. Foto: Svein Vik Såghus.

I Arendal gjorde venneforeningen en stor jobb, tok imot besøkende, sørget for gratis servering på dekk og bidro med omvisninger. Et høydepunkt var når maskinen skulle vises frem for miljøvernministeren. Kjelen ble lettet for trykket og ministeren fikk se maskinen i full drift.

Venneforeningen trakterer besøkende på dekk. Foto: Leonhard Jansen.

Lokalbefolkningen og besøkende i forbindelse med Arendalsuka strømmet til hele uka. Norsk krigsseilermuseum fikk stor oppmerksomhet, og tilbakemeldingene fra mange av de 5000 menneskene som kom om bord, var svært positive.

Noen av de rundt 5000 gjestene som besøkte D/S Hestmanden og utstillingene om bord. Foto: Svein Vik Såghus.

Skipet ble også testet som arena for foredrag og konserter. Auditoriet i aktre lasterom med trappa som amfi, rommet to paneldebatter og to konserter. Musikken fikk vi ved Urban Tunélls Klezmerband, og folkemusikk-trioen Kirsten Bråten Berg, Hallvard T. Bjørgum og Gunnar Stubseid.

(Tekst: Svein Vik Såghus)

Paneldebatt i lasterommet. Foto: Svein Vik Såghus.
Urban Tunélls Klezmerband. Foto: Svein Vik Såghus.
Hallvard T. Bjørgum og Gunnar Stubseid. Foto: Leonhard B. Jansen.