Den store museumsdagen 2018: Industrihistorie

Hvert år markerer vi sesongstart med et fellesarrangement for alle de 11 museene i Vest-Agder-museet. I år møtes vi i Mandal. Temaet er «Da fabrikkfløyta styrte dagen – Industrihistorie på Agder».

Søndag 17. juni blir det liv og røre i og utenfor Andorsengården i Mandal. Da blåser vi i gang hovedsesongen for Vest-Agder-museet.

Da fabrikkfløyta styrte dagen – Industrihistorie på Agder

Rammen rundt det hele er industrihistorie. I hver krik og krok i småbyene langs kysten, men også i innlandet, har det vært småindustri. Trevarer, tekstil, sko, skinnprodukter, leketøy, kjettinger og alt mulig annet man kan tenke seg ble ikke importert fra Kina. Mye av det var kortreiste produkter.

Med arrangementet «Da fabrikkfløyta styrte dagen – Industrihistorie på Agder» vil vi sette fokus på denne viktige delen av Agders historie gjennom aktiviteter, der små og store også selv kan produsere noe.

Velkommen til Mandal museum og Andorsenhagen søndag 17. juni kl. 12-16!

Program

Aktiviteter ute:

Minidampmaskin, modelljernbane, brikkevev, båndvev på maskin, spinning, skinn/læraktivitet, knuter av tau, repslaging med snortvinner, maling av korn på håndkvern, støping av tinnsoldater, demonstrasjon av vannhjul, lirekassespill, Miniparken mølle og sag, Risøbank IKS med oljelamper og kull fra parafinfabrikken, Trygg Nøsted Kjetting demonstrerer og forteller, baker Per Schmidt demonstrerer eltemaskin og deler ut smaksprøver på Mandalskringle fra Eikaas, visning av produkter fra Mandals reperbane, Mandals Trebåt og Motorforening demonstrerer båtmotorer, salg av fiskesuppe og saft/kaffe.

Inne:
– Åpne utstillinger og guiding i «Glamour i småbyen – mote fra Mandal i 25 år». Lag papirdokker inspirert av Marnar konfeksjons kolleksjon.
– Få en innføring i portalen Industrimuseum.no og del dine minner og opplysninger!
– Se hva vi gjør med gjenstandene! En registrator i arbeid.

Miniforedrag (10-15 min.) i Skutegalleriet:
– kl. 12: Industri på Agder v/Thorunn Lunde
– kl. 13: Mandals slip & mek. Verksted v/ Ulf Aanonsen
– kl. 14: Marnar Konfeksjonsfabrikk AS v/ Nanne Støhlmacher
– kl. 15: Parafinfabrikken i Mandal v/Ulf Aanonsen, Risøbank IKS

Kl. 16: Byvandring i Mandal

Priser:

Voksne: 90,- Barn: 40,-
Gratis for alle med årskort og familiekort. Vi selger også kortene denne dagen.

I Vest-Agder-museet har vi også et typisk eksempel på industrivirksomhet som startet opp på slutten av 1800-tallet, Sjølingstad Uldvarefabrik. Her er et bilde fra vaskeriet i eldre tider. Museumsfabrikken kommer til å være til stede under Museumsdagen 17. juni.