Den store kanondagen 2024 på Kristiansand kanonmuseum

Kristiansand kanonmuseum. Drone foto Steinar Furu.
Kristiansand kanonmuseum. Drone foto Steinar Furu.

Søndag 2. juni 2024 er det igjen klart for «Den store kanondagen» på Kristiansand kanonmuseum. Dette er en av få muligheter til å se oppstart og kjøring av den 337 tonn tunge kanonen.

Den 337 tonn tunge kanonen er den eneste av sitt slag i verden, og utgjør hovedattraksjonen på Kristiansand kanonmuseum. Kanonen kan fortsatt kjøres med sitt originale maskineri, mer enn 80 år etter at den ble montert.

Åpningstider 2. juni er kl. 11.00-17.00.

Program for dagen:
11.00: Museet åpner
12.00-12.30: Ordfører Mathias Bernander åpner Den store kanondagen. Vi får kanonsalutt ved Christiansand Artellericompagnie og Tveit Union gleder oss med marsjer og annen musikk.
12.30: Vi kjører kanonen
13.00-13.30: Endre Wrånes holder foredrag: Sørlandets største kystfort, om kanonene, anlegget og de som bygde det.
14.00: Vi kjører kanonen
14.00: Hjalmar I. Sunde holder foredrag: Strategiske vurderinger som lå til grunn og det militære omlandet.

Opplev:
  • Kjøring av kanonen.
  • Ammunisjonsjernbanen kjører hele dagen.
  • Åpen kafe og museumsbutikk med salg av diverse kioskvarer.

PS: Vest-Agder-museets fellesbillett gjelder også som inngangsbillett til arrangementet.

Om Møvik fort og Kristiansand kanonmuseum

Møvik fort, tyskernes «Batterie Vara», ble påbegynt i 1941. Store kanoner og flere tusen sjøminer skulle hindre allierte krigsskip i å trenge inn i Skagerrak. Dette var viktig for å sikre forsyningslinjene til det okkuperte Norge. Etter andre verdenskrig, under den kalde krigen, inngikk anlegget i det norske kystartilleriet, under navnet Møvik fort. En av de store kanonene står fortsatt i sin originale stilling.

Et dieselaggregat og elektrisk anlegg leverer strøm til kanonen på samme måte som for 80 år siden. Dieselaggregatet (hovedaggregat) i maskinrommet er en Deutz, modell 1940, og yter 196 kW.

Kanonen er en 38cm S.K. C/34 kanon, det nest største skyts som noensinne er montert på land. Det store våpenet ble produsert hos Friedrich Krupp i Essen i 1940 og står ennå på bunkeren som ble bygget for det i årene 1941-1942. Dimensjonene er betydelige, både fysisk og historisk. Vekten på kanonen alene er 337 tonn. Dette er samme type skyts som slagskipene «Bismarck» og «Tirpitz» var utstyrt med.