Den lengste reisen

Lista museum er stolte over å kunne vise vandreutstillingen «Den lengste reisen» på Nordberg fort fra 19. desember! Utstillingen vandrer gjennom hele Norge, men Lista museum er det eneste utstillingstedet i våre seks sydligste fylker.

Utstillingen omhandler Kongefamiliens lange, ufrivillige utenlandsopphold gjennom krigsårene 1940-1945. Da tyske tropper angrep Norge om morgenen 9. april 1940 gjorde forsinkelsene som følge av senkingen av Blücher i Drøbaksundet at Kongefamilien, Regjeringen og de fleste stortingsrepresentantene kom seg ut av Oslo før troppene nådde hovedstaden.

Kongefamilien tok seg nordover, og forlot etter hvert landet, Kong Haakon og Kronprins Olav reiste til London, resten av familien til Sverige og senere til USA. Kong Haakon og Kongefamilien ble et viktig samlingspunkt for den norske motstanden og gjennom gjenstander, film og historier formilder utstillingen flukt, eksiltilværelse og hjemkomsten til Kongefamilien.

Utstillingen er en av seks utstillinger som under fellesbetegnelsen «Den kongelige reise». Disse utgjør Regjeringens gave til Kongeparet i anledning deres 75-årsdager i 2012. Utstillingen gjennomføres i regi av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i samarbeid med Det kongelige hoff og vil vises en rekke steder over hele landet i løpet av 2012 og 2013.

Det finnes mer informasjon om ustillingene her.

Lista museum kommer til å arrangere en rekke foredrag i tilknytning til utstillingen.