Boklansering på Kristiansand Katedralskole: «Bok og ballast» av Atle Hegland Evje

01. desember kl 13:00-14:30 | Kristiansand Katedralskole Gimle

Torsdag 1. desember kl. 13 lanseres Atle Hegland Evjes «bok om bøkene»-  den historiske boksamlingen med sine ti tusen bind ved Kristiansand katedralskole Gimle. Velkommen!

Boksamlingen på katedralskolen omfatter ti tusen bind av kjente og mer ukjente forfattere, om klassiske språk, teologi, musikk, historie, samfunns- og naturfag. Faghistorien og dannelseshistorien bøkene formidler blir enda mer interessant av fine kobberstikk, gamle kartblad, interessante tittelblad og dedikasjoner som ofte kan fortelle om en fascinerende eierhistorie. Ikke minst presenteres boksamlingen nå i nye, lekre lokaler, der glassdører og lyssetting støtter opp under helhetsinntrykket av kunnskapsformidling som har preget generasjoner av Kristiansandere.

Boka «Bok og ballast. Kristiansand Katedralskoles historiske boksamling» er skrevet av lektor Atle Hegland Evje; mannen som kjenner boksamlingen best og som alltid har hatt en særskilt interesse for enkelte verk og samlingen som helhet. Han har selv besøkt skolen som elev og deretter vært ansatt på katedralskolen siden 1978. Atle H. Evje presiserer i innledningen at hans fokus var mer rettet mot global- enn lokalhistorie, samtidig som den gir et godt innblikk i hva som ble lært i regionen:

«Boksamlingen er intimt knyttet til landsdelens eldste skoletradisjon. Da snakker vi selvsagt om Kristiansands gamle latinskole som i 1686 ble en katedralskole, biskopens skole. Veksten i boksamlingen skyldes i hovedsak de lokale initiativ som etterfulgte en kongelig forordning anno 1775. Denne krevde at det skulle opprettes bibliotek ved de lærde skoler i dobbeltmonarkiet. Allerede her og nå kan rektor Nicolai Femmers navn godt nevnes. Hans arbeid i 1770-årene for å bygge opp et skolebibliotek i Kristiansand bar frukter. I en kort periode ser det ut til at katedralskolebiblioteket faktisk var det største skolebiblioteket i landet. Både denne historien og senere skiftende vinder, grotid og forfallstid – inklusive en kjellerbrann i 1947 som ødela deler av samlingen – er viktige fortellinger for alle som er interessert i landsdelens, byens og skolens historie

a-lindvig-9561

Initiativet til å dokumentere boksamlingen gjennom en egen publikasjon kom fra tidligere Fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar. Ett tett samarbeid mellom forfatteren, Fylkeskonservatoren og Vest-Agder-museet har så ført til utgivelsen av en bok med over 300 sider, som både gir en generell innføring i boksamlingen og dens betydning samt en detaljert gjennomgang av sentrale verk – anskueliggjort også ved hjelp av mange bilder. Boka kan kjøpes for kr 449 i flere bokhandlere eller fra Vest-Agder-museet ved å sende en e-post til Thorunn Lunde.

Boklanseringen finner sted i underetasjen av Katedralskolen, i boksamlingens lokaler:

bok-og-ballast-invitasjon2Velkommen til en trivelig time i unike omgivelser!

[vimeo id=»192424732″ width=»600″ height=»350″]