Bok og ballast – terningkast 6!

I Fædrelandsvennen  10. januar 2017 får «Bok og ballast. Kristiansand Katedralskoles historiske boksamling» terningkast 6!  Boka er utgitt av Vest-Agder-museet og forfatter er lektor Atle Hegland Evje; mannen som kjenner boksamlingen best og som har hatt en særskilt interesse for enkelte verk og samlingen som helhet. 

Boksamlingen på katedralskolen omfatter ti tusen bind av kjente og mer ukjente forfattere, om klassiske språk, teologi, musikk, historie, samfunns- og naturfag. Faghistorien og dannelseshistorien bøkene formidler blir enda mer interessant av fine kobberstikk, gamle kartblad, interessante tittelblad og dedikasjoner som ofte kan fortelle om en fascinerende eierhistorie. Ikke minst presenteres boksamlingen nå i nye, lekre lokaler, der glassdører og lyssetting støtter opp under helhetsinntrykket av kunnskapsformidling som har preget generasjoner av Kristiansandere.

Forfatter Atle Evje har selv besøkt skolen som elev og deretter vært ansatt på katedralskolen siden 1978. Atle H. Evje presiserer i innledningen at hans fokus var mer rettet mot global- enn lokalhistorie, samtidig som den gir et godt innblikk i hva som ble lært i regionen:

«Boksamlingen er intimt knyttet til landsdelens eldste skoletradisjon. Da snakker vi selvsagt om Kristiansands gamle latinskole som i 1686 ble en katedralskole, biskopens skole. Veksten i boksamlingen skyldes i hovedsak de lokale initiativ som etterfulgte en kongelig forordning anno 1775. Denne krevde at det skulle opprettes bibliotek ved de lærde skoler i dobbeltmonarkiet. Allerede her og nå kan rektor Nicolai Femmers navn godt nevnes. Hans arbeid i 1770-årene for å bygge opp et skolebibliotek i Kristiansand bar frukter. I en kort periode ser det ut til at katedralskolebiblioteket faktisk var det største skolebiblioteket i landet. Både denne historien og senere skiftende vinder, grotid og forfallstid – inklusive en kjellerbrann i 1947 som ødela deler av samlingen – er viktige fortellinger for alle som er interessert i landsdelens, byens og skolens historie

Boken er gjennomillustrert av Vest-Agder-museets fotograf Arve Lindvig, og museets egen designer, Per Grimsgaard, er ansvarlig for bokens design.

Boken selges i bokhandlere og kan også kjøpes ved å ta kontakt med Vest-Agder-museet. Utsalgspris 449,-.