Bilder som ingen får se, har ingen verdi!

Det er alltid spennende å åpne «nye» esker med gamle bilder. En sigareske med flere konvolutter kom til Vest-Agder-museet forrige uke. Det var Gorm Helge Grønli Rudschinat, som hadde funnet bilder som hans bestefar hadde tatt. Han mente at bildene fortjener å bli sett av flere.

Tekst: Arve Lindvig

Påskrifter på konvoluttene indikerte at negativene som lå inne kunne være eksponert i tidsrommet fra 1909 til 1915. «Films fra Oderøen 1915» og «Bøilefos kraftalegg -1911 – 1912» var noen av påskriftene. Bøylefoss er et av de eldste kraftverk i vassdraget i Arendalsvassdraget; det sto ferdig i 1914, og leverte gjennom hele 1900-tallet strøm til to store industribedrifter på Eydehavn, ca. 12 km unna.

Nysgjerrigheten tok overhånd, og vi skannet noen stikkprøver.

Her er et lite utvalg:

Fjonge folk, pyntet for fest? Kan det ikke være 17. maisløyfer vi ser de har på klærne?

Arbeidskarer fotografert inne i Bøylefoss kraftanlegg  i perioden 1911-12.

Soldater på Odderøya i 1915.

Hele familien deltok i høyonna. Hverdagskledde folk er det ikke så ofte vi ser på eldre foto. De to barna er kledd i kjoler, kanskje er det er jente som har sitter bak mammaen, og en gutt som holdes av bestemor? På denne tiden var det vanlig også å kle små gutter i kjoleliknende antrekk, veldig praktisk i forbindelse med bleieskift…

Disse bildene og resten av samlingen vil med tiden bli å se på http://agderbilder.vaf.no/fotoweb/