Bakstehuset på Kristiansand museum

Kristiansand museum har endelig fått et bakstehus! Med støtte fra Gjensidigestiftelsen kan vi nå formidle gamle mattradisjoner til barn og voksne. Vi gleder oss til å ta i bruk bakstehuset til arrangementer og opplegg. Vi skal ha en innvielse og åpningsarrangement når baksteovnen er ferdig tørket. Dato kommer snart.

Selve bygget er en kopi av Linebua på Strai i Kristiansand som ble oppført ca 1842 for å kunne regulere bommen i forbindelse med tømmerfløting. Konstruksjonen var en del av et kurs for byggfag på Tangen VGS, et kurs om grovt bindingsverk som er en gammel byggeteknikk. Konstruksjonen sto oppført i inngangspartiet/vandrehallen på Tangen VGS, før det ble ført opp på Kristiansand museum.

I en artikkel på boligmesse.no sier Else Rønnevig, ekspert på bakerovner:
«Med en bakerovn finnes det et hav av muligheter. Du kan bruke den til alt fra baking av brød og pizza, til langtidssteking av kjøtt og tørking av urter, druer, plommer, tomater eller sopp. En god bakerovn kan man ifølge bakerovneksperten bruke i tre døgn, og det på kun én fyring.»

Hun sier også i en artikkel i magasinet Norske hjem:
«Brød er liv, en eldgammel matkultur. Bakerovnen er en verdensovn som i generasjoner har vært brukt i alle kulturer. I Norden var bakerovnen en del av det alminnelige kjøkkenet i siste halvpart av 1800 – tallet, før jernkomfyren tok over, men lenge ble begge disse ovnstypene brukt i matlagingen over hele Europa.»

Det blir mange arrangement i tidene fremover. Vi gleder oss til å ta i bruk bakstehuset på Kristiansand museum!

Kilder:

https://boligmesse.no/nb/ta-maten-til-nye-hoyder-med-bakerovn-2/

http://www.magasinet-norskehjem.no/bakerovnens-muligheter/