August Abrahamson

Ose Skydsstation seet fra Syd med det gamle Bur, som nu er flyttet til Folkemuseet paa Bygdø ved Kristiania.

August Abrahamson (1842-1926) er blitt kalt «Sørlandets Wilse». Deler av hans omfattende fotografiske produksjon er samlet mellom to permer i praktboka «August Abrahamson – fotografiske plater 1902-1913». Boka ble utgitt i 2011 og gir et sjeldent godt innblikk i hverdagsliv for 100 år siden, fra Flekkerøy til Haukeli.

Det hele begynte med at Abrahamsons bilder ble hentet fram fra Vest-Agder-museets arkiv for digitalisering og publisering på nettstedet DBVA.no. Under arbeidet med å legge inn metadata til bildene fant vi ut at det var naturlig å spørre Setesdalsmuseet om hjelp til å skaffe informasjon om en del bilder fra Setesdal som lå i samlingen. Setesdalsmuseet kunne fortelle at de i sitt arkiv også hadde Abrahamson-bilder.

For å gjøre en lang historie kort – En unik bildesamling på over 600 bilder er nå samlet i én digital fotobase. I tillegg har to museer fra to fylker gjennom et spennende samarbeid produsert et praktverk av en bok. Stort format, 150 sider, 110 utvalgte bilder med tekster basert på August Abrahamsons notater og hans Reisehaandbog fra 1901. Bildene i boka er tatt for ca 100 år siden, og er presentert som en tenkt reise fra Flekkerøy til Haukeli.

Redaksjonen har bestått av Leonhard Jansen fra Setesdalsmuseet, Arve Lindvig fra Digitale bilder i Agder (DBA)/ Vest-Agder-museet og Per Grimsgaard fra Vest-Agder-museet.

Boken, «August Abrahamson, en fotografisk reise», kan kjøpes ved å ta kontakt med Vest-Agder-museet.

Boka er finansiert ved hjelp av midler fra:
Vest-Agder fylkeskommune, Næring
Vest-Agder fylkeskommune, Kultur
Xstrata Nikkelverk A/S
Fædrelandsvennen
Kristiansand Kommune, Kultur
Spareskillingsbanken

Tekst: Arve Lindvig, Vest-Agder-museet // DBA