Museumsbutikk

 

De bedste tøier… Sjølingstad Uldvarefabrik har vært viden kjent for sine gode dresstoffer. I museumsbutikken på Sjølingstad Uldvarefabrik selger vi i dag blant annet garn, kardet ull, hobbyfilt, vadmel og tepper produsert på gamle maskiner på en levende museumsfabrikk.

Åpningstider man-fre kl. 11-15 hele året. 

Sommersesong 15. juni – 20. august 2019
Alle dager kl. 11-17.
Omvisning i fabrikken kl. 11, 13 og 15.
Ullverksted for barn kl. 14

Vi tar også imot bestillinger på telefon eller epost.

Vi selger i hovedsak egenproduserte varer, men har også tatt inn garn litt fra andre norske garnprodusenter. I tillegg har vi kulturhistoriske bøker og strikkebøker.

Til aktiviteter i hjem, skoler og barnehager selger vi hobbyfilt, kardet ull og garn. Vi selger også filtnåler. Hobbyfilten kan brukes til kyllinger og andre figurer, flere lag festes sammen med filtnål. Kardet ull brukes til toving av blomster eller påskeegg med mer.

Kardet ull og filt fra Sjølingstad Uldvarefabrik
Garn, ull og hobbyfilt for salg

Ullteppene våre er populære. Teppene er vevd på fabrikkens jaquardvevstol med hullkortsystem. Teppene lages også i barnevognstørrelse og som sittunderlag. Vi vever dem i Fuglemønster og i mønsteret Slyngrose, men vi har kun en liten produksjon.

Teppene tar lang tid å produsere fordi ulla skal gjennom hele produksjonsgangen på fabrikken før teppene er ferdig. Ulla skal vaskes, skylles, sentrifugeres og tørkes før ulla fraktes til spinneriet for plyssing, karding og spinning. Garn som skal farges blir hesplet først, mens det hvite garnet går rett til spoling. Etter at teppet er vevd, skal det etterbehandles. Råveven blir nuppet, det vil si kontrollert for feil, deretter blir stoffet valket, vasket, tørket og ruet før det blir klippet opp, kantet og merket og er klare for salg.

Jaquardvev (6) Slider Sjølingstad Uldvarefabrik
Gunnveig ved jacquardveven.

 

I spinneriet produserer vi 2- og 3-tråds Sjølingstadgarn. Sjølingstadgarnet finnes som 2- og 3-trådsgarn og er et godt garn til både gensere, votter, luer og sjal. Les mer om garnet vårt her.

Bjørnegarnet er et lanolingarn som har beholdt den naturlige lanolinen i ulla. Vi har fortsatt noen kvaliteter igjen i butikken. Det brukes som bleiebukser, undertøy, sokker, gensere m.m.

Vi har hobbyfilt og kardet ull for salg i mange fine farger. Kardet ull kan brukes til toving av alt fra småting som julepynt og annen sesongtilpasset pynt, og til litt større ting som tøfler og luer. Hobbyfilten er produsert på nålefiltmaskinen vår, og kan bearbeides ved å feste på filtfigurer og deretter tove den.

Hobbyfilt fra Sjølingstad Uldvarefabrik
Det er mange fine farger på Hobbyfilten

 

Din handlekurv