fbpx

Tilbud til barnehaver, barne- og ungdomsskoler fra Kristiansand museum og Gimle Gård

Kristiansand museum, Vigeveien 22 b og Gimle Gård herregårdsmuseum (nabo til Naturmuseum og botanisk hage, Universitetet i Agder), Gimleveien 23, ønsker velkommen til besøkende, stor og liten, høy og lav. Her presenteres program for november og desember 2017.

Generell informasjon: Bestill ønsket besøkstid: tlf. 38102680, sms 488 54 805 eller e-post t.christiansen@vestagdermuseeet.no. Undervisning og formidling ved Kristiansand museum og Gimle Gård herregårdsmuseum er gratis for skoleklasser og barnehager. * Antall personer pr. gruppe er satt til maks 25 på grunn av begrenset plass inne i husene. Selv når omvisningen foregår inne, tilbringes likevel en del tid ute. Husene i Bygaden og tun har ingen oppvarming og gresset på tunene er som oftest vått. Det anbefales å kle seg etter været.

Hele året tilbys omvisninger i friluftsmuseet. Vi viser frem Bygaden, Setesdalstunet og Vest-Agdertunet. I omvisningene blir det fortalt om livet i gamle dager, hvordan folk bodde, hvordan de skaffet seg mat, hva slags arbeid de kunne ha. I byen var arbeidet variert, men på landet gjentok arbeidet seg året rundt, hvert år. Husene i friluftsmuseet tar seg best ut i sommerhalvåret. Nå er husene kun innredet med «vintertekstiler» i motsetning til sommersesongens gardiner, tepper og sengetøy. Hvert av stedene varer en omvisning rundt en time.

Det kan også avtales besøk i hjemmefronthytten «Fredløs» som gir et bilde av Norge under 2. verdenskrig, oppført under regnfulle vinterdager i 1942, et gjemmested for mange mennesker på flukt. Ble flyttet fra Byskauen til museet i 1975.

Minibyen viser hus fra Kvadraturen ca. år 1900 i størrelse 1:10, oppført av en gruppe av byens ivrige pensjonister, ,,minibyggerne». Åpningstidene følger vanligvis museets åpningstider.

I november når kulden begynner å komme, er tema arbeid med ull. Fra ullen er klippet av sauen og til den kan brukes til å produsere klær. Museet har karder og håndtener som elevene får benytte. Andre redskaper blir demonstrert. Programmet foregår innendørs og varer rundt 1 ½ time.

Spinnrokker på rekke og rad

I desember handler det om gamle juletradisjoner. Det er mange å ta av og mye å fortelle om. I første del av programmet besøkes hus i Bygaden der julen feires på forskjellige måter. I siste del er et lite julepyntverksted. Programmet foregår både utendørs og innendørs og varer ca. 1 ½ time.

Forbilde for julekaker, julebukkmasker                                  Julebukkmasker                                                                  Julesmellbonboner

Gimle Gård herregårdsmuseum

Gimle Gård har samme kontaktinformasjon som Kristiansand museum og er gratis for skoler og barnehaver.

I november inviterer vi til «Jul på Gimle Gård» fra mandag 27. til og med torsdag 30. november. Vi viser frem Gimle Gård og forteller om hvordan julen kunne feires i herskapelige hjem fra slutten av 1700-tallet og frem til 1982. Her har familien Holm-Arenfeldt-Omdal bodd i nesten 200 år. Omvisinger tar rundt 1 time.