Kurs i folkevandringstidens draktskikk

25. oktober kl 10:00-16:00 | Tingvatn fornminnepark

Har du tenkt på hvordan motebildet så ut, hva slags tekstiler som var tilgjengelig og hva slags søm som ble brukt i Snartemotiden? Helga 24. – 25. oktober kan du lære om dette på Tingvatn fornminnepark.

Snartemotiden – eller folkevandringstiden som den også kalles – er en tidsperiode i eldre jernalder, omtrent 375-550 evt. I dette kurset skal vi se nærmere på draktskikken i perioden. Tekstiler ble ikke brukt bare for å beskytte seg mot kulde og vind. De ble også brukt som maktsymboler og til å vise din posisjon i samfunnet. I dette kurset med Astri Bryde skal vi arbeide praktisk med handsøm, basert på historiske kilder og forskning på tekstiler fra perioden.

Om kurset

Nå har du sjansen til å delta på et kurs hvor vi gjennomgår det grunnleggende av draktskikk i perioden. Du vil få mulighet til å lage din egen draktplan, du vil lære om ulike handsømtyper og delta i en skikkelig tekstilhelg.

Om du ikke vil planlegge en hel drakt, kan du lære deg deler og lage mindre øvelser i tekstil. Du vil ikke uansett rekke å lage en hel drakt i løpet av helgen, men du kan få et godt grunnlag å jobbe videre med det.

Du trenger ikke kjenne til historien som sådan, men du må være komfortabel med handsøm. Har du ikke sydd noe særlig før, ta turen innom museet før kurset, så kan du få med deg noen øvelser du skal ha gjennomført før kurset.

Dette er et kurs hvor vi går i sømmene, bokstavelig talt. Vi ser hva funnbasert materiale kan fortelle oss og hvordan vi kan lære basert på historiske kilder og forskning. Du må derfor være interessert i det historiske, ellers blir nok dette en kjedelig opplevelse for deg og de andre. Her inviterer vi til en spennende reise med ull, ull og litt til ull. Lite tull, men uhyre hyggelig.

Om kurslederen:

Astri har allsidig erfaring fra undervisning i historisk tekstil. Hun drar deg med i sømmens magiske verden og vet hvordan sømmene sitter, hvordan de blir sterke og gode. Astri er meget hyggelig og tilgjengelig som person, og det vil bli en lærerik helg. Vi er veldig stolte av å få Astri til å dele av sin kunnskap med oss.

Spørsmål?

Ta kontakt med Astri Bryde/kursleder mob. 924 29 791, epost bryderiet.ab@gmail.com

eller Katja Regevik/avdelingsleder/ Tingvatn fornminnepark
mob. 977 90 403 , epost katja.regevik@vestagdermuseet.

Påmelding og informasjon

Bindende påmelding sendes til tingvatn@vestagdermuseet.no

Kurskostnad er kr 1500. Dette inkluderer kaffi og lette forfriskninger, samt enkel lunsj. Begge dager kl. 10-16 med undervisning/arbeid.
I tillegg kommer materialkostnader, alt ettersom hva du velger å lage av det som kurslederen underviser i.

Vi har ullstoffer til salgs. Har du noe fra før av som du ønsker å bruke, er det mulig, men husk, det bør være 100 % ull og tilpasset i vevnaden for å få best mulig resultat av kurset. Er du usikker, ta kontakt.

Kurset holdes i museet sin kafé, her er det godt og luftig mellom deltagere. Kurset er satt opp etter gjeldende koronaregelverk (18. august) og vil bli gjennomført så lenge der ikke fremkommer noe nytt som gjør at vi må avlyse.

Kurset er en del av jernalderformidlingen i regi av Vest-Agder-museet ved Tingvatn fornminnepark. Med dette ønsker vi gjøre historien, fornminner og kulturminner lett tilgjengelig for alle. Velkommen!