Den lille byen med de store kunstnerne
Mandal blir ofte kalt «Den lille byen med de store kunstnerne». I museet finnes arbeider av Adolph Tidemand, Olaf Isaachsen, Amaldus Nielsen og Gustav Vigeland, som alle er født i Mandal. Mandal museum holder til i Andorsengården, byens mest prominente kjøpmannsgård, oppført 1801-1805. Museet har gode utstillinger om byens tidlige sjøfart og eldre fiskeri på Agder-kysten. Vigeland hus, barndomshjemmet til kunstnerbrødrene Gustav og Emanuel Vigeland, er også en del av Mandal museum.

Ta kontakt for å bestille omvisning i museet.

 

 

Program våren 2017

Historiekveld på museet 7/2 kl. 19: 

Birgitte Sørensen er konservator og avdelingsleder ved Mandal museum og holder foredraget «Ole Høiland – vår ganske lokale nasjonale mestertyv» hvor hun forteller om hvem den historiske personen Ole Høiland var, og hva kildene forteller om ham. En del av mytene rundt Ole Høiland vil også få plass i foredraget.

Fri entré. Les mer her.

Vinterferieaktiviteter 21. og 23. februar kl. 13-15.

Vi inviterer små og store til museene i vinterferien! På Vigeland hus tilbyr vi grafikkverksted for små og store. Lag ditt eget bilde! Kr 40,-.

Grafikk på Vigeland hus. Foto Anita Nilsen

 

Historiekveld på museet 2/3 kl. 19:30: 

Tidligere museumsbestyrer og mangeårig ordfører Knut Lindseth forteller Andorsengårdens historie.

«Foreningen for tradisjonshåndverk i Mandal og omegn» har denne dagen et seminar i Andorsengården om utmurt bindingsverk. Selve seminaret er kun for medlemmer/inviterte, men avsluttes med foredrag om Andorsengårdens historie ved Knut Lindseth.

Åpent for alle, fri entré.

 

Utstillingsåpning: «Ikke bare greit – om å være fattig på Sørlandet» åpner 3/3 kl.13

Utstillingen «Ikke bare greit? Om å være fattig på Sørlandet» ble åpnet i Kristiansand i november 2016. Den gjenåpner i Andorsenhagen utenfor Mandal museum fredag 3. mars kl. 13. Der vil den stå fram til 28. april – åpen, gratis og tilgjengelig for alle hver dag kl. 10-20.

ikke-bare-greit_tresse_02

Utstillingen er bygget i flyttbare brakker for å kunne vandre i fylket og plasseres lett tilgjengelig i det offentlige rom. Den åpnet i Tresse i Kristiansand i november, vandret videre til Kristiansand museum på Kongsgård, åpner i Mandal 3. mars, skal så til Lista og til sist til Flekkefjord.

Vest-Agder-museet har i nærmere ett år arbeidet med et svært tabubelagt tema: fattigdom. Fattigdom er fortsatt et høyst samfunnsrelevant tema, som berører mer enn 10 % av befolkningen her i regionen. Er du berørt av fattigdom, prøver du å skjule det, ofte til og med for dine nærmeste. Å være fattig er skambelagt, nesten som et tegn på at du ikke har klart deg i vårt samfunn, der «alle» fremstår som vellykkete.  Fattigdom er «ikke bare greit,» som sørlendingene ellers så gjerne sier om det meste. Resultatene av arbeidet presenteres i vandreutstillingen og i en ny publikasjon fra Vest-Agder-museet, «At maatte erholde en liden Hjelp».

Les mer om fattigdomsprosjektet her.

 

Historiekveld på museet 9/5 kl. 19: 

Program kommer

 

Utstillingsåpning: «Glamour i småbyen – mote fra Mandal i 25 år»  17/6: 

På 1900-tallet var Mandal en svært betydelig industriby, og mangfoldet i bedrifter var stort. Vi forteller i år historien til en av dem, “Marnar Konfeksjonsfabrikk”. Vi stiller ut flere av de eksklusive kjolene som ble sydd i Mandal, og solgt over store deler av landet i tiårene etter krigen.

Bilde fra systua hos Marnar Konfeksjonsfabrikk. Fra reportasje i «Alle kvinner» i 1965

Utstillinga forteller historien til bedriften og arbeiderne gjennom gjenstander, tekst, lyd og bilder – for ikke å snakke om gjennom kjolene som ble sydd der!

 

Andorsengården Mandal museum