Den lille byen med de store kunstnerne
Mandal blir ofte kalt «Den lille byen med de store kunstnerne». I museet finnes arbeider av Adolph Tidemand, Olaf Isaachsen, Amaldus Nielsen og Gustav Vigeland, som alle er født i Mandal. Mandal museum holder til i Andorsengården, byens mest prominente kjøpmannsgård, oppført 1801-1805. Museet har gode utstillinger om byens tidlige sjøfart og eldre fiskeri på Agder-kysten. Vigeland hus, barndomshjemmet til kunstnerbrødrene Gustav og Emanuel Vigeland, er også en del av Mandal museum.

Ta kontakt for å bestille omvisning i museet.

 

 

Program våren 2017

 

 

«Ikke bare greit? Om å være fattig på Sørlandet» 3. mars – 1. mai

Utstillingen «Ikke bare greit? Om å være fattig på Sørlandet» ble åpnet i Kristiansand i november 2016. Den ble gjenåpnet i Andorsenhagen utenfor Mandal museum fredag 3. mars kl. 13. Der vil den stå fram til 1. mai – åpen, gratis og tilgjengelig for alle hver dag kl. 10-20.

I perioden 9.-21. mars er det skolebesøk i utstillinga flere formiddager, så det kan være lurt å komme etter kl. 13.

ikke-bare-greit_tresse_02

Utstillingen er bygget i flyttbare brakker for å kunne vandre i fylket og plasseres lett tilgjengelig i det offentlige rom. Den åpnet i Tresse i Kristiansand i november, vandret videre til Kristiansand museum på Kongsgård, åpner i Mandal 3. mars, skal så til Lista og til sist til Flekkefjord.

Vest-Agder-museet har i nærmere ett år arbeidet med et svært tabubelagt tema: fattigdom. Fattigdom er fortsatt et høyst samfunnsrelevant tema, som berører mer enn 10 % av befolkningen her i regionen. Er du berørt av fattigdom, prøver du å skjule det, ofte til og med for dine nærmeste. Å være fattig er skambelagt, nesten som et tegn på at du ikke har klart deg i vårt samfunn, der «alle» fremstår som vellykkete.  Fattigdom er «ikke bare greit,» som sørlendingene ellers så gjerne sier om det meste. Resultatene av arbeidet presenteres i vandreutstillingen og i en ny publikasjon fra Vest-Agder-museet, «At maatte erholde en liden Hjelp».

Les mer om fattigdomsprosjektet her.

 

Historiekveld på museet 9/5 kl. 19: «1814 – omveltningenes år»

Det nærmer seg 17. mai og museet tilbyr i den forbindelse ei nyttig repetisjonsforelesning om det store omveltningsåret 1814! Bli med på ei reise tilbake til året da 112 menn var samle på Eidsvoll for på rekordtid å skrive grunnlov for et nytt og langt mer selvstendig Norge!

Foredragsholder: Konservator og avdelingsleder Birgitte Sørensen

Sted: Skutegalleriet i Andorsengården, inngang fra Store Elvegate, vis-a-vis Thomas Salvesens Eft.

Fri entré. Kaffe/te kr. 20.

 

 

Utstillingsåpning: «Glamour i småbyen – mote fra Mandal i 25 år»  17/6: 

På 1900-tallet var Mandal en svært betydelig industriby, og mangfoldet i bedrifter var stort. Vi forteller i år historien til en av dem, “Marnar Konfeksjonsfabrikk”. Vi stiller ut flere av de eksklusive kjolene som ble sydd i Mandal, og solgt over store deler av landet i tiårene etter krigen.

Bilde fra systua hos Marnar Konfeksjonsfabrikk. Fra reportasje i «Alle kvinner» i 1965

Utstillinga forteller historien til bedriften og arbeiderne gjennom gjenstander, tekst, lyd og bilder – for ikke å snakke om gjennom kjolene som ble sydd der!

 

Sommersesongen åpner 20. juni

Åpningstider 20. juni – 15. august 2017:
Man-fre kl. 11 – 17. Lør og søn 12 – 17

 

Andorsengården Mandal museum