Adolph Tidemand hadde lagt bak seg noen gode arbeidsår da han laget sitt familieportrett i 1857.

Maleriet ble påbegynt i februar og var ferdig i juni det året. Han var på høyden av sin kunstneriske karriere og bodde i Düsseldorf sammen med kona Claudine og sønnen Adolph jr. som da ble 12 år gammel. Adolph Tidemands hode er malt inn av den tyske kunstneren Hubert Salentin som hadde atelier i etasjen under ham selv. I motsetning til flere av Tidemands øvrige verker er familieportrettet bare malt i én versjon. Claudine eide fortsatt maleriet etter at Tidemand døde i 1876. Verket ble kjøpt inn til Mandal kommune i 1939. Det har inntil i forrige uke hengt ved kommunens formannskapssal.

Tidemands familieportrett skal være del av Mandal museums utstilling til 200-årsjubileet for hans fødsel. Man kjenner ikke til at verket er renset eller stelt på annen måte av teknisk konservator i kommunes periode som eier. Slikt arbeid blir i disse dager utført av Svein A. Wiik som er pensjonert fra stillinga som førsteamanuensis og leder av konserveringsseksjonen ved Universitetets kulturhistoriske museer i Oslo.

Mandal museums utstilling «Tidemand i hjembyen» åpner 20. juni 2014.

Adolph Tidemands familieportrett regnes som ett av hans hovedverker. Enhetsleder for allmennkultur Jon Røkland (t.v.) og konservator Svein A. Wiik studerer maleriet.